Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί Συνάδελφοι

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας ενημερώνω ότι η Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ έχει συμπληρώσει 40 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας με συνεχή κλινική και επιστημονική προσφορά.Τιμώντας την ιστορική αυτή διαδρομή της Κλινικής μας η οποία ιδρύθηκε το 1981 από τον αείμνηστο Καθηγητή Παναγιώτη Συμεωνίδη και λειτούργησε επίσημα το 1983 στο Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουμε επετειακή εκδήλωση στην αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 10.00πμ – 13.00μμ.Η παρουσία και συμμετοχή σας στην εορταστική αυτή εκδήλωση θα αποτελούσε σημαντική τιμή για την Κλινική και το Πανεπιστήμιο μας.

Με τιμή
Ο Διευθυντής της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΑΠΘ
Παναγιώτης Γκιβίσης
Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΑΠΘ

Η Α΄Ορθοπαιδική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσκαλεί στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου σε GRAND ROUNDS τον Καθηγητή Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. ΜΑΡΙΟ ΒΕΚΡΗ.

 

8:00-8:30 Ανατομία του βραχιονίου πλέγματος

Aθανάσιος Πατούσης, Ειδικευόμενος Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΑΠΘ

 

8:30-9:30 GRAND ROUNDS

Κακώσεις του βραχιονίου πλέγματος

Μάριος Βεκρής, Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

9:30-10:00 Η χρήση του ΗΜΓ στις κακώσεις και τις παθήσεις του βραχιονίου πλέγματος

Σωτήριος Παπαγιαννόπουλος

 

10:00-10:30 Συζήτηση

 

10:30-11:00 Επίσκεψη στους θαλάμους

 

11:00-11:30 Βιβλιογραφική ενημέρωση

 

Μενέλαος Μουτζούρης, Ειδικευόμενος Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΑΠΘ

Κοσμάς Παπαδόπουλος, Ειδικευόμενος Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΑΠΘ

Παναγιώτα Ντίκου, Ειδικευόμενη Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΑΠΘ

 

Υπεύθυνη: Ε. Παπαδογεώργου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Ακαδημαϊκή Υπότροφος

 

11:30-12:30 Conference επιλεγμένων περιπτώσεων

 

Σωτήρης Ορφανίδης, Ειδικευόμενος Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΑΠΘ

Μανώλης Παντελίδης, Ειδικευόμενος Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΑΠΘ

Κώστας Δαμιανού, Ειδικευόμενος Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΑΠΘ

Ιωάννης Δέντσας, Ειδικευόμενος Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΑΠΘ

 

12:30-12:45 Παρουσίαση από εταιρεία Ορθοπαιδικών ειδών

 

12:45-13:30 ΔΕΞΙΩΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ

 

Χθες στις 30 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η ημερίδα “Ολιστική αντιμετώπιση πολυτραυματία: Ομαδική προσέγγιση & συνεργασία ειδικοτήτων”, που οργάνωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” με τεράστια επιτυχία και με ένα εκπληκτικό κλίμα συναδελφικότητας από όλους τους ομιλητές και τους παρισταμένους. Η Διοίκηση του νοσοκομείου υποστήριξε από την αρχή την ημερίδα και ενέκρινε τον αναγκαίο προϋπολογισμό. Οι υπεύθυνοι του ΚΕΔΕΑ (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων) στο ΑΠΘ διέθεσαν το αμφιθέατρο δωρεάν και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα. Προσήλθαν στην εκδήλωση 340 σύνεδροι οι περισσότεροι των οποίων έμειναν μέχρι τις 18.30 το απόγευμα που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση από τους εκπροσώπους των φορέων που εμπλέκονται στην διαχείριση ενός πολυτραυματία.
Ως πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου ευχαριστώ την οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης και κυρίως την Μαρία Σίλελη, Επιμελήτρια της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου μας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου που υπήρξε ακούραστη συνεργάτης μου, σε όλη την περίοδο προετοιμασίας της ημερίδας.
Οι εισηγήσεις των ομιλητών, γιατρών, νοσηλευτών, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, ήταν εξαιρετικές και έδειξαν την εκπληκτική δουλειά που γίνεται αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν. Το νοσοκομείο “Γ. Παπαπικολάου” απέδειξε με το έμψυχο δυναμικό που διαθέτει στις εμπλεκόμενες ειδικότητες, ότι αποτελεί πυλώνα στην διαχείριση του πολυτραυματία. Λειτουργεί ως κέντρο τραύματος εδώ και δεκαετίες προσφέροντας λύσεις σε δύσκολες συνθήκες. Η υποστήριξη και αναβάθμιση του από την πολιτεία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον κομβικό του ρόλο. Η παρουσία στην απογευματινή συζήτηση του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Κυριακού Αναστασιάδη και η δέσμευση του για παροχή βοήθειας στην εκπαίδευση του προσωπικού του νοσοκομείου μας, είναι το πρώτο βήμα.
Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της επιτυχημένης ημερίδας που ελπίζω να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα θετικών εξελίξεων και αναβάθμισης του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου”
Παναγιώτης Κ. Γκιβίσης
Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΑΠΘ
Διευθυντής Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΑΠΘ
Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου “.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τους πολυτραυματίες στη Θεσσαλονίκη, με τα περισσότερα περιστατικά να προέρχονται κυρίως από τροχαία ατυχήματα και να ακολουθούν αυτά από πτώσεις και από απόπειρες αυτοκτονίας.
Σύμφωνα με τον Ορθοπαιδικό – Χειρουργό και καθηγητή Ορθοπαιδικής ΑΠΘ, Παναγιώτη Γκιβίση, στην Ελλάδα είμαστε επιθετικοί οδηγοί, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται στα νοσοκομεία άτομα με βαρύτατες κακώσεις, με όχι μόνο σοβαρά εξωτερικά τραύματα αλλά και ρίξεις οργάνων, ενώ πολλές φορές το σώμα τους μοιάζει με μία άμορφη μάζα.
Ο κ. Γκιβίσης τόνισε την ανάγκη να αυστηροποιηθούν οι ποινές σε περίπτωση που κάποιος υπερβαίνει το όριο ταχύτητας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: Είναι κρίμα οι οδηγοί να θυσιάζουν την ακεραιότητά τους για να προσπεράσουν κάποιον που δεν θα ξαναδούν ποτέ στη ζωή τους.”

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του καθηγητή Ορθοπαιδικής Α.Π.Θ., Παναγιώτη Γκιβίση – Βίντεο

Πηγή: ΕΡΤ3

 

Επιδημιολογικές αναλύσεις, μελέτες για τις κάθε είδους παραμέτρους της πανδημίας, νέες ιατρικές τεχνολογίες, παγκόσμιες καινοτομίες, διεπιστημονικές προσεγγίσεις είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη των τελευταίων μηνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από τις ερευνητικές προσπάθειες, που έχουν εστιαστεί σε ό,τι έχει να κάνει με τον SARS-CoV-2 και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

«Η έννοια της ανταπόδοσης του δημόσιου πανεπιστημίου στην κοινωνία και την Πολιτεία, που το στηρίζουν, εκπληρώθηκε όσο ποτέ άλλοτε αυτήν την περίοδο» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως η συστράτευση της ερευνητικής κοινότητας του Αριστοτελείου στη μάχη με τον κορονοϊό, δεν αποτυπώνεται απλώς στον συνολικά σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 2019 αριθμό ερευνητικών προτάσεων που υποβλήθηκαν το 2020, αλλά εμπεριέχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής συνεισφοράς, η οποία γίνεται άμεσα αντιληπτή από τη θετική επίδρασή της στις ζωές των ανθρώπων.

«Είχαμε συνηθίσει να μιλάμε με αριθμούς, για να εξηγήσουμε το αποτύπωμα της ερευνητικής δράσης του ΑΠΘ, για να δείξουμε στους πολίτες πως ό,τι συμβαίνει στα εργαστήρια του πανεπιστημίου, έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα στην οικονομία, στην κοινωνική ζωή, στην καθημερινότητα όλων. Τους τελευταίους μήνες απέκτησε μία αμεσότητα η διάχυση αυτού του μηνύματος, καθώς κοινωνοί του έγιναν εκατοντάδες μέλη της ερευνητικής μας οικογένειας, που με επιστημονικά δεδομένα έδωσαν τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ζητήματα της πανδημίας. Η έρευνα βγήκε από το αποστειρωμένο περιβάλλον των εργαστηρίων μας και μπήκε στα σπίτια, στα νοσοκομεία, έγινε εργαλείο χρήσιμο και κρίσιμο στη λήψη αποφάσεων διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης», αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως «η επιστημονική γνώση είναι το εμβόλιο για την προστασία της κοινωνίας από την παραπληροφόρηση».

<strong>«Η διεπιστημονικότητα το υπερόπλο του ΑΠΘ στη μάχη με SARS-CoV-2»</strong>

Ποια είναι, όμως, η συνεισφορά του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας στη διαχείριση της πανδημίας;

«Αυτό που λογικά σκέφτεται κανείς για την πανεπιστημιακή έρευνα σε περίοδο πανδημίας, είναι πως αφορά και κατευθύνεται στην αναζήτηση θεραπείας και νέων εργαλείων πρόληψης και διάγνωσης. Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη καμία πτυχή της ζωής μας. Αντιμετωπίζουμε πολυσύνθετα ζητήματα, στα οποία καμία ειδικότητα ερευνητή δεν μπορεί να δώσει συνολικές απαντήσεις. Ακόμη και σε αυτό που θα θεωρούσε κανείς καθαρά ιατρικό κομμάτι, που έχει να κάνει με τη γνώση του ιού και της συμπεριφοράς του, απαιτείται συνεργασία των επιστημονικών πεδίων της Ιατρικής και της Βιολογίας και με άλλες θετικές επιστήμες», επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου και διευκρινίζει πως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο των 11 Σχολών και 41 Τμημάτων, η πολυπαραμετρική προσέγγιση της πανδημίας από την ερευνητική κοινότητα ήταν δεδομένη και «υπήρξε το συγκριτικό πλεονέκτημα του Πανεπιστημίου μας, που έδωσε πολύ σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα».

«Το πρόγραμμα ανίχνευσης της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα είναι μία εμβληματική δράση του Αριστοτελείου και μία καλή ερευνητική πρακτική. Πρώτον, διότι η συμμετοχή σε αυτό 7 τμημάτων και 11 εργαστηρίων, είναι ο ορισμός της διεπιστημονικότητας. Δεύτερον, διότι τα αποτελέσματα διατίθενται απευθείας στις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας, με μία προγνωστική γραμμή 4-5 ημερών, χρόνο πολύτιμο για τη λήψη αποφάσεων. Τρίτον, γιατί η αξιοπιστία των μετρήσεων μας και της διεπιστημονικής προσέγγισης δεν αποδεικνύεται απλά από την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και από τη διεθνή απήχηση και ζήτηση για τη μεθοδολογία. Τέταρτον, γιατί ξεκινήσαμε να χρηματοδοτούμε με ίδιους πόρους το έργο και δεν περιμέναμε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς να εκταμιεύσουν κάποια επιχορήγηση. Πέμπτον, γιατί αυτό που κάνουμε σήμερα αφήνει παρακαταθήκη μία υποδομή εθνική για τη συστηματική και οργανωμένη παρακολούθηση όχι μόνο της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και άλλων λοιμώξεων και επιδημιών, όπως και άλλα στοιχεία υγειονομικού ή κοινωνικού ενδιαφέροντος», εξηγεί ο πρύτανης του ΑΠΘ, για το πρόγραμμα των μετρήσεων στα λύματα, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, με τη συμμετοχή καθηγητών από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

<strong>«Στα νοσοκομεία, στην πρώτη γραμμή»</strong>

Στο κομμάτι της ετοιμότητας και απόκρισης στις ανάγκες των νοσοκομείων και του υγειονομικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον SARS-CoV-2, ξεχώρισαν δύο ερευνητικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες του ΑΠΘ, που και πάλι χαρακτηρίζονται από διεπιστημονικότητα.

Ήταν Μάρτιος του 2020 όταν το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και δη ό,τι σχετιζόταν με την υποστήριξη ασθενών covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας, βρισκόταν σε παγκόσμια έλλειψη. Ήταν τότε που το ΑΠΘ ενημέρωνε τον ΕΟΔΥ ότι το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών και Μηχανολογικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών είχε τη δυνατότητα να παράγει 100 βαλβίδες αναπνευστήρων ανά δύο ημέρες, μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης. Λίγες ημέρες αργότερα σε ασθενή που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ με την υποστήριξη αναπνευστήρα, εφαρμόστηκε επιτυχώς η βαλβίδα εκπνοής που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο ΑΠΘ.

Καθώς στο δεύτερο και πιο ισχυρό κύμα της πανδημίας στη χώρα μας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων προσπαθεί να προστατευτεί από ιό για να είναι δίπλα στους ασθενείς που έχουν μεγάλη ανάγκη φροντίδας, μία συσκευή υψηλής τεχνολογίας, με μάσκα ατομικής προστασίας συνδυαζόμενη με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), δημιουργήθηκε στο ΑΠΘ και, όπως ανακοινώθηκε, αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα. Είναι το αποτέλεσμα σύμπραξης του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Η σημαντική εφεύρεση, για την οποία έχουν ήδη ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ο ΕΟΔΥ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει λάβει αριθμό αξιολόγησης για την κατοχύρωση πατέντας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και από τον Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ.

Βεβαίως η συνεισφορά του ΑΠΘ δεν περιορίζεται σε ό,τι αναπτύχθηκε αποκλειστικά στα εργαστήριά του, αλλά αποτυπώνεται και στη συνεργασία του και με άλλους φορείς και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή μέσω του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ σε μελέτη καινοτόμου φαρμάκου ελληνικής εταιρείας, που δοκιμάζεται σε νοσοκομεία της χώρας σε ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 και εμφανίζουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

«Η διάθεση προσφοράς της πανεπιστημιακής κοινότητας τώρα που το σύστημα υγείας δέχεται πίεση, αλλά και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, υπήρξε καθολική, και θα ήταν άδικο να αναφερθώ σε κάποιους συναδέλφους με σημαντική συνεισφορά, παραλείποντας να μιλήσω ακόμη και για εκείνους που μεμονωμένα, ο καθένας από την ερευνητική σκοπιά του γνωστικού του αντικειμένου, εργάστηκαν για να δώσουν λύσεις και απαντήσεις, τεχνολογίες ακόμη και για την παραγωγή αναλώσιμων σε έλλειψη όπως μάσκες, ασπίδες προσώπου από προηγμένα υλικά κλπ. Πίσω από κάθε ιδέα, κάθε καινοτόμο αποτέλεσμα, βρίσκεται η επίμονη δουλειά και αφοσίωση», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Δεν παραλείπει, δε, να εκφράσει ευγνωμοσύνη για το έργο «στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου, όπου ως Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τον κορονοϊό, έχουν μέχρι σήμερα ελεγχθεί δεκάδες χιλιάδες δείγματα», αλλά «και σε κάθε συνάδελφό μας ξεχωριστά, στο ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό προσωπικό, που με αυταπάρνηση δίνει νυχθημερόν τη μάχη μέσα στα νοσοκομεία και στις πανεπιστημιακές κλινικές του ΑΠΘ».

Υπενθυμίζει ακόμη πως το ΑΠΘ «με συναίσθηση της κοινωνικής του ευθύνης και της κρισιμότητας των στιγμών, τον Μάρτιο προσέφερε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ, το ποσό των 20.000 ευρώ για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών για τις ανάγκες του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ».

<strong>«Έρευνες, μελέτες και δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά»</strong>

Μελέτες και επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετικά με την πανδημία και τη διαχείριση της παρήγαγαν πολλά τμήματα του Αριστοτελείου, σε συνέργεια και με άλλα πανεπιστήμια και φορείς, αλλά και μέσα από τη συμμετοχή σε παγκόσμιες πρωτοβουλίες. Ο πρύτανης του ΑΠΘ υπενθύμισε ενδεικτικά κάποιες από αυτές όπως:

-Το ΑΠΘ συμμετέχει στην «Εμβληματική δράση για την Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχησης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών», της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

– Η μελέτη COH-FIT (Collaborative Outcomes Study on Health and Functioning during Infection Times) που ξεκίνησε τον Απρίλιο 2020, αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη για τον γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία Covid- 19. Στην Ελλάδα προωθείται από τη Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ σε συνεργασία με περισσότερους από 200 ερευνητές σε ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια τουλάχιστον 35 χωρών. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας καθώς και μεγάλου αριθμού άλλων εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.

-Η ομάδα της Β’ ΩΡΛ Κλινικής του ΑΠΘ μαζί με επιστήμονες από 38 χώρες συμμετείχε σε έρευνα για την ανοσμία και η αγευσία ως συμπτώματα της Covid-19.

-Σε έρευνα για τον εντοπισμό χαρακτηριστικών στο γονιδίωμα ασθενών που έχουν μολυνθεί με τον ιό Sars-Cov-2 και την αναζήτηση βιοδεικτών που μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή συμμετείχαν εργαστήρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΑΠΘ του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου».

-Τις συνωμοσιολογικές θεωρίες που αφορούν την πανδημία και την ανταπόκριση της κοινωνίας στα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού κατέγραψε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Journal of Affective Disorders.

-Μεταμοσχεύσεις στις πανεπιστημιακές κλινικές του ΑΠΘ συνεχίστηκαν εν μέσω πανδημίας.

-Με στόχο τη στήριξη των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, η Γ΄ Καρδιολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διέθεσε στο κοινό την εφαρμογή ThessHF, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

-Την πορεία της πανδημίας και περιβαλλοντικές παραμέτρους της παρακολουθεί η ομάδα Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία HERACLES.

-Έρευνα από το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ αποτύπωσε τον βαθμό ετοιμότητας των επαγγελματιών υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως προς την αντιμετώπιση του πρώτου επιδημικού κύματος από τον SARS-CoV2, καταγράφοντας τους προβληματισμούς και ανησυχίες τους σε σχέση με την εμπλοκή τους στη διαχείριση της πανδημίας.

-Τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών από τον εγκλεισμό τους τις εβδομάδες που διήρκεσε η παύση των περισσότερων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού μελέτησε η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «City Science Initiative» (CSI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη συμμετοχή του Thessaloniki Active &amp; Healthy Ageing Living Lab (Thess-AHALL) του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής.

-Με πρωτοβουλία ερευνητών του ΑΠΘ &amp; του Duke University των ΗΠΑ δημιουργήθηκε μια πρωτότυπη βάση δεδομένων με χιλιάδες επιστημονικά άρθρα από όλο τον κόσμο, σχετικά με τη μελέτη της νόσου COVID-19. Τα άρθρα δεν απαριθμούνται μεμονωμένα, αλλά συνδέονται άμεσα με το σύνολο των παραπομπών και των αναφορών τους.

-Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ συνεισέφερε στη συγγραφή επιστημονικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στο Science Direct για την έκθεση σε μέταλλα ως παράγοντα διακινδύνευσης για COVID-19 και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

-Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης διεξήγαγε την έρευνα «COVID-19 &amp; Ασθενής με ΠΣ», με σκοπό την αποτύπωση της επίδρασης της πανδημίας του κορονοϊού σε άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

-Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN υλοποίησε έρευνα για την παραγωγή μασκών και ασπίδων με νανοφίλτρα υψηλής προστασίας.

-Τη δημοσιογραφική κάλυψη της πανδημίας και το πώς ο κορονοϊός αλλάζει τον χάρτη των ΜΜΕ μελέτησε μέσα από έρευνες που διεξήγαγε το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ.

-Τις αλλαγές στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας αποτύπωσε έρευνα του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

-Ενημερωτική δράση «Το μένουμε σπίτι δε σημαίνει ανοχή στη βία» υλοποίησε η Επιτροπή Ισότητας Φύλων του ΑΠΘ.

-Η Βιβλιοθήκη Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ συμμετείχε στην παγκόσμια πρωτοβουλία LitCovid για την για ελεύθερη πρόσβαση των ερευνητών στις πηγές που σχετίζονται με τον Covid19 και σειρά δράσεων για τη διευκόλυνση της έρευνας.

-Με πρωτοβουλία ερευνητών του Εργαστηρίου Δεδομένων και Παγκόσμιου Ιστού (Datalab) του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ δημιουργήθηκε ένα δυναμικό διαδικτυακό παρατηρητήριο για την αποτύπωση και τη διερεύνηση συσχετίσεων πολλαπλών συνόλων δεδομένων σχετικά με την πανδημία COVID-19 (CovidDEXP – Covid-19 Data Explorations).

-Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας δημιούργησε έναν οδηγό υποστήριξης των τελειόφοιτων μαθητών που ετοιμάζονταν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

-Έρευνα στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Κοινωνικής Ψυχολογίας &amp; Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ κατέγραψε τις συνθήκες νοσηλείας ασθενών Covid-19 στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης.

-Έρευνα στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φυσικοί Πόροι: Παρακολούθηση, Τεχνολογία και Βιο-Οικονομία» αποτύπωσε τη συνεισφορά των ελληνικών επιχειρήσεων στην προσπάθεια αντιμετώπισης της Covid-19.

-Διεθνές τηλεσυνέδριο με θέμα «Συστημικές Κρίσεις που προκαλούνται από τη Σύγχρονη Πανδημία και Προοδευτικές Διέξοδοι» διοργάνωσε το το ΑΠΘ.

-Με την υποστήριξη των πανεπιστημιακών ψυχιατρικών κλινικών του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ μεταδόθηκαν διαδικτυακές εκπομπές στο YouTube, με θέματα ψυχικής υγείας, εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης.

-Ελεύθερη πρόσβαση μέσω διαδικτύου δόθηκε στους πολίτες για να παρακολουθήσουν την βραβευμένη ταινία αποφοίτων του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ και το 4ο Πανόραμα Ταινιών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ.

-Aφιέρωμα σε καλλιτέχνες προερχόμενους από χώρες που πλήττονται από τον COVID 19 κι έργα τους φιλοξένησε το Τελλόγλειο, προσφέροντας δωρεάν διαδικτυακές περιηγήσεις στις συλλογές του.

<strong>Σμαρώ Αβραμίδου</strong>

Μία συσκευή υψηλής τεχνολογίας, με μάσκα ατομικής προστασίας συνδυαζόμενη με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), που αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα, δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αναμένει την έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον SARS-CoV-2.

Η σημαντική εφεύρεση, για την οποία έχουν ήδη ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ο ΕΟΔΥ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει λάβει αριθμό αξιολόγησης για την κατοχύρωση πατέντας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και από τον Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ. Είναι το αποτέλεσμα σύμπραξης του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Ορθοπαιδικής Παναγιώτη Γκιβίση και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Αντωνόπουλο, ο οποίος έχει ως ερευνητικό αντικείμενο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Η αναπνευστική συσκευή με πλήρη κάλυψη προσώπου, φέρει την ονομασία «VITER1 GR», εκ του «Virus Terminator Greece» και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.

«Έχω παρακολουθήσει από την αρχή τις προσπάθειες κατασκευής και λειτουργίας της αναπνευστικής συσκευής και νοιώθω υπερήφανος που δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο. Από την περασμένη Άνοιξη, η ερευνητική μας κοινότητα έχει εστιάσει το έργο της σε ό,τι έχει να κάνει με την υγειονομική κρίση, γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε τον κοινωνικό μας ρόλο και την ανταπόδοση στην Πολιτεία, που στηρίζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως η συγκεκριμένη εφεύρεση «συνιστά παγκόσμια συνεισφορά του ΑΠΘ στο ερευνητικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας και γι’ αυτό άμεση ήταν η ενημέρωση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών».

«Ο κορωνοϊός από θηρευτής γίνεται θήραμα»

Πίσω από κάθε σημαντική ανακάλυψη βρίσκεται η ανθρώπινη περιέργεια και η αναζήτηση πρακτικών λύσεων σε θέματα καθημερινά ή και πιο σύνθετα. Για τον καθηγητή Παναγιώτη Γκιβίση, η ιδέα ήταν απλή στην προσέγγισή της: «Πώς ο SARS-CoV-2 από θηρευτής, μπορεί να γίνει θήραμα, πώς η παθητική προστασία απέναντι στον κορωνοϊό μπορεί να γίνει ενεργητική;».

Εργαζόμενος στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», ως Διευθυντής της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΑΠΘ, έχοντας πλήρη εικόνα της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας, ο καθηγητής αναζήτησε μία «επιθετική» απάντηση σε ένα ύπουλο χαρακτηριστικό της πανδημίας, την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ασυμπτωματικών φορέων, που συνεπάγεται τη βουβή επιμόλυνση πολλών μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αποδυνάμωση των νοσοκομείων στην πιο κρίσιμη στιγμή της υγειονομικής μάχης.

«Η απάντηση ήταν μία μάσκα, που θα αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα, έτσι ώστε πιθανοί ασυμπτωματικοί χρήστες της να μην επηρεάζουν συναδέλφους τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν συμβατικά μέτρα προστασίας, και να μην αυξάνεται το ιϊκό φορτίο στα νοσοκομεία», εξήγησε ο κ. Γκιβίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας πως η ιδέα για την ανάπτυξη μιας αναπνευστικής συσκευής, η οποία θα φιλτράρει και θα αποστειρώνει τον αέρα σε επιβαρυμένους με μολυσματικούς μικροοργανισμούς χώρους και ιδιαίτερα στους θαλάμους COVID-19 «γεννήθηκε σε μία συζήτηση με τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων μηχανικών, Χρήστο Αντωνόπουλο» και «βασίστηκε σε μία εγκεκριμένη και βραβευμένη με Νόμπελ Ιατρικής τεχνολογία, την UV-C ακτινοβολία, την οποία χρησιμοποιήσαμε με ιδιαίτερο και απόλυτα ασφαλή τρόπο».

«Πότε θα είναι διαθέσιμη στα νοσοκομεία»

Οι διαδικασίες για την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας της φορητής αναπνευστικής συσκευής έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ο ιδιωτικός τομέας και συγκεκριμένα η εταιρεία BYTOX A.E. έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος και έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής. Η BYTOX A.E. βρίσκεται σε συμφωνία με την εταιρεία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού G.Samaras, Medical Gas Solutions, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εξαγωγική δραστηριότητα σε 89 χώρες, για τη βιομηχανική παραγωγή της συσκευής.

«Στην παρούσα χρονική στιγμή εκκρεμεί η πιστοποίηση της συσκευής και ο σχετικός φάκελος βρίσκεται σε διαδικασία κατάθεσης στις αρμόδιες υπηρεσίες αξιολόγησης», γνωστοποίησε ο κ. Γκιβίσης, σημειώνοντας πως «καθώς η συσκευή είναι προς χρήση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που εργάζεται σε χώρους με υψηλό μικροβιακό και ιικό φορτίο, είναι η απαραίτητη η έγκριση και η πιστοποίησή της». «Προσπαθούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα να διαθέσουμε τη συσκευή στο προσωπικό που εργάζεται στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία, αλλά και σε προσωπικό όπως του ΕΚΑΒ, των σωμάτων ασφαλείας και όλων εκείνων που απασχολούνται σε ευαίσθητες δομές», πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Δεν κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας. Χρησιμοποιήσαμε γνωστές και δοκιμασμένες τεχνικές, τις οποίες ολοκληρώσαμε σε ένα λειτουργικό σύστημα προστασίας. Το εργαστηριακό πρωτότυπο αναπτύχθηκε, δοκιμάστηκε, διορθώθηκε, επανασχεδιάστηκε, ξαναδοκιμάστηκε και είναι έτοιμο να περάσει σε βιομηχανική παραγωγή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αντωνόπουλος.

«Πώς λειτουργεί η αναπνευστική συσκευή»

Η συσκευή αποτελείται από μια ολοπρόσωπη μάσκα (τύπου snorkeling), με φιλικό προς το δέρμα υλικό ιατρικής σιλικόνης. Η ποιότητα και καθαρότητα του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα ελέγχεται από κύκλωμα φιλτραρίσματος ενεργού άνθρακα και αποστείρωσης μέσω κατάλληλης υπεριώδους ακτινοβολίας. Επίσης ρυθμίζεται η ποσότητα του εισπνεόμενου αέρα μέσω ελέγχου της ταχύτητας ροής. Η αποστείρωση είναι διπλή μέσω ανεξάρτητων οδεύσεων, τόσο για τον εισπνεόμενο αέρα, όσο και για τον εκπνεόμενο.

Το συγκεκριμένο μήκος κύματος που χρησιμοποιείται στη συσκευή, διατηρώντας την μικροβιοκτόνο δράση του, μετατρέπει το όποιο όζον υπάρξει σε οξυγόνο, καθιστώντας τη χρήση της συσκευής απολύτως ασφαλή.

Συγκεκριμένα, ο εισπνεόμενος αέρας πριν εισέλθει εσωτερικά στη μάσκα, φιλτράρεται με ειδικό αντικαθιστούμενο φίλτρο ενεργού άνθρακα και μετέπειτα εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία μέσω του προσαρτημένου συστήματος σκοτώνοντας τα ανεπιθύμητα μικρόβια, ιούς και άλλα παθογόνα για τα οποία η υπεριώδης ακτινοβολία είναι θανατηφόρα. Επιπροσθέτως κατά την έξοδο του από τη συσκευή και λίγο πριν την είσοδο του στην μάσκα, διέρχεται από ειδικό φίλτρο για παρακράτηση των υπολειμμάτων των νεκρών μικροβίων και ιών. Με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνεται και ο εκπνεόμενος αέρας, ο οποίος με διαφορετική πορεία φτάνει στην ολοκληρωμένη αυτόνομη μονάδα επεξεργασίας εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα. Εκτός από τα νοσοκομεία προορίζεται για χρήση σε χώρους τύπου «ISO Cleanroom», καθώς και όπου υπάρχει ανάγκη προστασίας από μολυσματικούς παράγοντες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ